Pe teritoriul comunei Margau exista trei zone mai importante care se preteaza la practicarea schiului de tura:
Zona Pietrelor Albe – Varful Varfurasu
Zona Corobaia – Muncel – Nimaiasa – Micau
Zona Poiana Onceasa – Piatra Talharului
In cazul turelor de iarna este esential sa urmarim conditiile meteo pentru ca daca un traseu este usor si poate fi facut in conditii optime pe vreme buna, acesta poate deveni dificil si chiar imposibil in conditii de ceata, vizibilitate redusa si ninsori abundente. De asemenea, in anotimpul hibernal zilele sunt mult mai scurte, de aceea trebuie sa fim echipati cu lanterne. Harta si busola sunt indispensabile daca zona nu ne este familiara. Imbracamintea si echipamentul trebuie si ele ajustate in functie de temperature si conditiile meteo.
In general, drumul forestier de pe Valea Stanciului, este deschis iarna pana la Cascada Rachitele. De aici putem incepe ascensiunea ascensiunea cu schiurile, depasim Refugiul Salvamont si Izbucul Vaii Seci si ajungem pana in apropierea Ponorului de la Tau. Cu aproximativ 100m inainte de Ponorul de la Tau parasim drumul de pe Valea Seaca si incepem un urcus abrupt pe deasupra portalului Pesterii de la Tau pe un drum de tractor abia vizibil sub mantia alba a zapezii. Urmam acest drum tinand stanga si ajungem in golul alpin. Privelistea asupra Pietrelor Albe, in anotimpul hibernal, este foarte frumoasa. Continuam urcusul pana in coltul dreapta sus al golului alpin, trecand pe langa una sau doua stane. Aici, la liziera padurii, intalnim un alt drum (abia vizibil) pe care urcam pana in zona in care Creasta Pietrelor Albe intalneste Drumul Rogojanului. In aceasta zona se poate urca prin golul alpin pana pe Creasta Masivului Vladeasa in zona numita “La Avalansa”. Din acest punct putem continua traseul spre statia meteorological si Varful Vladeasa, spre Saua Nimaiasa- Muncel – Corabia – Valea Firei, sau ne putem intoarce coborand panta pana la Drumul Rogojanului si apoi in continuare pana sub Pietrele Albe, Mina Veche, Valea Seaca su inapoi la Cascada Rachitele.
Aceasta zona este accesibila din satul Rachitele pe drumul auto spre Doda Pilii. Trecem Pasul Prislop si masinile le putem parka in Coltul Firei, unde de obicei utilajele de dezapezire lasa spatiu mai mare pentru parcare ( daca nu, este necesar sa avem lopata in dotare). Traseul propriu-zis incepe din Cotul Firei dupa care urcam pieptis prin golul alpin spre Dealul Corobaia, apoi spre Varful Muncel, rareori trecand prin palcuri de padure. In zilele cu vizibilitate buna orientarea din acest punct este usoara, deoarece se observa imediat abruptul stancos al Pietrei Arse. Continuam drumul spre Saua Nimaiasa lasand Piatra Arsa pe dreapta. Din Saua Nimaiasa putem opta sa mergem spre Varful Varfurasul si sa coboram pe Valea Stanciului spre Varful Micau si Piatra Talharului coborand prin Poiana Onceasa si Valea Ponorului, sau sa ne intoarcem pe drumul pe care am venit.
Traseul incepe la cantonul forestier Ponor, la confluenta dintre Valea Ponorului si Valea Somesului punct pana in care de obicei este dezapezit drumul. Urcusul pe Valea Ponorului este mirific in timpul iernii datorita salbaticiei locului. Dupa aproximativ 5 km trecem de Valea Ursului si parasim Valea Ponorului la confluenta acestuia cu Valea Onceasa. Aceasta este usor de recunoscut dupa doua mici cascade aflate imediat in amonte de pod. Se urmeaza Valea Oncesei amonte pana la Poiana Onceasa, care in iarna pare desprinsa dintr-o lume de basm. Din Poiana Onceasa, in zilele cu vizibilitate buna se vede fara dificultate Piatra Talharului spre care ne indreptam incepand un urcus abrupt. De la Piatra Talharului putem urma traseul de creasta si sa coboram apoi spre Varasoaia-Padis sau putem sa facem legatura cu traseul anterior mergand spre Micau si Saua Nimaiasa. De asemenea, putem alege sa ne intoarcem pe acelasi drum pe care am venit.